COLUMN: Het beleid van Ajax faalt hard

18-8-2017 15:25 - Door: MaxKoehorst

Het beleid van Ajax is niet om aan te zien, oud-spelers op posities waar je aan gaat twijfelen en transfers waarvan je raar opkijkt. Maar het gebeurt allemaal, dat moet een keer afgelopen zijn.

Vervolg: COLUMN: Het beleid van Ajax faalt hard

De Fluwelen Revolutie

Johan Cruijff besloot in een column in 2010 Ajax te willen upgraden naar een club die weer kon meedoen aan de top. Dat is allemaal wel leuk en aardig, want Cruijff is heel goed in roepen langs de zijlijn. Toch pakte de ‘nummer 14’ door en zorgde ervoor dat iedereen werd vervangen en Ajax oud-voetballers op de directeursposten kreeg. Daar begint het al, die lui – Marc Overmars en Edwin van der Sar bijvoorbeeld – worden opeens op bestuursfuncties gegooid waar ze geen enkele ervaring mee hebben, ronduit belachelijk. In het zakenleven gaat het toch ook om ervaring voordat je een baan krijgt? In het geval van Overmars en Van der Sar is het lachwekkend, aangezien de twee het nog steeds moeilijk hebben op hun posities.

 

Resultaten

Nou heeft Cruijff geluk dat Ajax altijd al een goede jeugdopleiding had staan en dus kon hij zo de regel invoeren dat Ajax veel meer moest gebruiken uit die kweekbak, zo gezegd zo gedaan en zo volgden tientallen toppers, natuurlijk niet door Cruijff maar het is mooi meegenomen voor zijn plan om dat wel te verkondigen. Alleen krijg je dus dat je Europees geen ervaring hebt, eruit wordt geknikkerd op leeftijd en op kracht. Spelertjes als Matthijs de Ligt bijvoorbeeld, geheel niet opgewassen tegen tanks als Cristiano Ronaldo of een technische speler als Lionel Messi. Of een B-speler van clubs als Rosenborg BK. Als Ajax daar een sterke routinier had neergezet, was er weinig fout gegaan. Dat zag Ajax ook en haalde voor het vorige seizoen als routinier Heiko Westermann, de speler die eigenlijk nergens indruk kon maken en gehaald zonder advies van oud-coaches, waaronder Fred Rutten. De eigen jeugd was dus wel succesvol, qua routiniers was het helemaal niks en dat met bakken vol met eigen vermogen. Geef dan wat meer uit en zorg ervoor dat dat rottige salarisplafond de deur uit wordt gegooid. Als Ajax 2 miljoen euro per jaar had toegezegd aan grote dertigers, hadden ze die al lang en breed binnen, in plaats van de 1 miljoen die ze beloven. Mede door dat was het in de afgelopen jaren Europees en nationaal om te huilen. In de afgelopen seizoenen wist Ajax geen indruk achter te laten in de Eredivisie, het was om te huilen en de eigen jeugd maakte het er niet al teveel beter op.

 

Wespennest in de maak

En heeft de legendarische Cruijff wel voor zoveel beters gezorgd? Ajax mag dan wel onder Peter Bosz ver zijn gekomen in de Europa League en de Cruijff-instelling hebben, Ajax belandde wel in die zeven jaar in een onuitwisbaar groot wespennest met zelfs twee kampen, waardoor teammanager David Endt moest wijken voor een perfect voorbeeld van vriendjespolitiek: de zoon van Mart Smeets was als oud-honkballer ‘geschikt’ voor de job.

 

Cruijff heeft ook lange tijd kritiek geuit op Martin Jol, die tegen grote clubs als Real Madrid geen kans maakte, vervolgens kon Frank de Boer ook niet imponeren maar omdat het toen al onder Cruijffs bewind zat, waren er geen problemen bij het verliezen tegen Real Madrid met dezelfde cijfers als Jol (0-3).

 

Grote namen bij Ajax zijn al geheel weggezet als ‘debiele gekken’ zoals oud-voorzitter Uri Coronel, die het beste voor had met de Amsterdammers.

 

Spelers uiten ook kritiek

En nu is officieel begonnen waar elke Amsterdammer al voor vreesde, de spelers gaan klagen over Marc Overmars’ beleid. Zo zei Hakim Ziyech na afloop van het verloren thuisduel tegen Rosenborg tegen de pers dat Overmars niet van zijn fouten heeft geleerd, spelers beginnen kritisch te worden en willen opeens allemaal weg uit dit gevaarlijk snel zinkende schip. 


◄ vorige bericht ► volgende bericht

COLUMN: Het beleid van Ajax faalt hard

Een korte samenvatting: Het beleid van Ajax is niet om aan te zien, oud-spelers op posities waar je aan gaat twijfelen en transfers waarvan je raar opkijkt. Maar het gebeurt allemaal, dat moet een keer afgelopen zijn..

Meest gelezen