COLUMN: Cruijff zorgt voor veel problemen binnen Ajax

29-10-2016 17:00 - Door: MaxKoehorst

COLUMN: Cruijff zorgt voor veel problemen binnen Ajax

Bij Ajax is er de laatste jaren al behoorlijk wat gezever over kampen. Het gaat maar door.

Vervolg: COLUMN: Cruijff zorgt voor veel problemen binnen Ajax

Jeugd

Johan Cruijff wilde met zijn Fluwelen Revolutie een tijdperk van eigen jeugd en Europese successen ingaan. Helaas gaat het na 6 jaar nog altijd niet geheel volgens zijn plan, hoewel er wel jeugd doorstroomt. Cruijff's Europese successen die de aanvang waren van de Revolutie blijven redelijk uit en ook onder Bosz lijkt Ajax niet verder dan de laatste 16 in Europa te komen. Sinds Cruijff bij Ajax probeert te lijmen met nieuw beleid, is er eigenlijk dankzij hem alleen maar meer gezever ontstaan. Cruijff zorgde voor ruzies met onder andere Edgar Davids, die na een kortstondige periode bij de raad van Ajax alweer vertrok omdat Johan hem vertelde dat hij er alleen zat vanwege zijn huidskleur, wat op zich niet gelogen leek, aangezien het de enige getinte jongen was in die raad.

 

Het Coronel-verhaal

Ajax raakte verder verdeeld nadat ook voorzitter Uri Coronel niet akkoord ging met de handelingen van Cruijff. Coronel werd weggesmeten als een demente oude gek en wederom werd Cruijff niets verweten. Coronel is laatst helaas overleden en zelfs toen laaide de Ajax-discussie over hem weer op. Het Ajax-kamp eiste helemaal zijn tol toen Martin Jol en David Endt mochten vertrekken, Endt was altijd een geliefde man binnen Ajax en stond hoog in de club, ongeveer op het niveau van Sjakie Wolfs en Bobby Haarms. Jol werd verweten dat de resultaten in Europa ondermaats waren, via Cruijff. Jol speelde matig tegen Real Madrid en opvolger Frank de Boer kon daar ook weinig aan doen, hoewel Cruijff dezelfde 3-0 van beide coaches anders beoordeelde bij de Nederlandse verdediger.

 

Cruijff in bescherming genomen

En alsof dat nog niet genoeg was, werd Cruijff door iedereen in bescherming genomen alsof hij altijd de Messias was geweest. Cruijff is onschendbaar, onaantastbaar, een soort God. Toch zal zeker niet iedereen hem als een God zien. Zo beledigde hij Gerald Vanenburg, maakte hij geen vrienden met Jan van Beveren en had hij een matige band met Louis van Gaal.

 

Huidige stand

Zelfs nu heeft Ajax nog last van de kampen bij Ajax. Het neutrale kamp en kamp-Cruijff leven nog steeds. Wim Jonk werd er vorig jaar al uitgewerkt en Tscheu la Ling kon het ook al shaken om bij Ajax te gaan werken, als gevolg van die Ajax-crisis. Zelfs de aanstelling van Bosz kwam door de hand van Cruijff, bij Maccabi Tel Aviv zit namelijk zijn zoon als technisch-directeur. En nu er bepaalde spelers wel en niet spelen, is er nog altijd een hand van Cruijff zichtbaar. Het huren van Traore kwam niet uit de lucht vallen, Krul ook niet. El Ghazi heeft oprecht last van Traore, hij komt niet meer aan genoeg speeltijd en zou ruzie hebben met Peter Bosz meldt de Telegraaf. Toch hopen de fans dat er een neutraal kamp komt en dat alleen, geen Cruijff-kamp en geen andere voetballerskampen. Gewoon, iedereen met elkaar. Keje Molenaar bood al een keer bemiddeling aan en op dit moment lijken oud-spelers als Jari Litmanen, Finidi George en misschien ooit Patrick Kluivert het beste geschikt om Ajax te helpen. Zij kennen het spel, zij kunnen dit oplossen.


◄ vorige bericht ► volgende bericht

COLUMN: Cruijff zorgt voor veel problemen binnen Ajax

Een korte samenvatting: Bij Ajax is er de laatste jaren al behoorlijk wat gezever over kampen. Het gaat maar door..